Cogenerarea combinată de energie termică și electrică (CHP) este termenul generic pentru procesele în care se generează simultan energie electrică și termică. Căldura generată este utilizată pentru alimentarea sistemului de încălzire și, într-o buclă separată, pentru apă caldă. Energia electrică rezultată din generarea combinată de energie termică și electrică este consumată direct de către locuințele unifamiliale și multifamiliale. Excedentele sunt introduse în rețeaua publică de energie electrică.
În comparație cu generatoarele de energie convenționale, căldura produsă este, de asemenea, utilizată, obținându-se astfel un grad mai mare de eficiență. Acest lucru reduce costurile energetice și emisiile de CO2, motiv pentru care cogenerarea, în special cu tehnologia pilelor de combustie, este subvenționată de către guvern. Sistemele de mini sau microcogenerare sunt utilizate în casele unifamiliale și multifamiliale, în timp ce sistemele centralizate de cogenerare sunt utilizate în complexele de clădiri.
În cogenerare, energia electrică este generată prin ardere sau reacții fizice. Căldura reziduală generată de acest proces este transferată prin intermediul unui schimbător de căldură către rezervorul tampon și către apa de încălzire. Orice vapori de apă prezenți în gazele de eșapament sunt condensați, iar această căldură este utilizată pentru a încălzi apa de serviciu. De asemenea, este posibil să se cupleze cogenerarea de căldură și energie cu un frigider cu absorbție și, astfel, să se utilizeze pentru răcire.